Kleimeditatie

Tijdens deze meditatie luisteren we naar een bijbeltekst, met onze handen in de klei.
We maken kleisculpturen, breken ze af en bouwen ze weer af. Centraal staat een reeks concrete opdrachten, waardoor je meteen aan de slag gaat, zonder te veel nadenken. Reflecteren en ervaren doe je zo met je hoofd, hart én handen. Ter inspiratie luisteren we naar een psalm. We werken (voornamelijk) in stilte.

Ervaringen van deelnemers aan de kleimeditatie:

“Tijdens de kleiworkshop heb ik geleerd op een hele andere manier naar een bijbeltekst te luisteren dan ik gewend ben: met gevoel en creativiteit in plaats van rationeel nadenken.”

“Ik vond het prettig om met m’n handen in de klei te zitten, het was rustgevend en verbroederend/’verzusterend’ om dat samen met anderen te doen.”

“Wat me ook is bijgebleven is de lichamelijkheid. Lekker gooien en met kracht een homp klei ‘neersmijten’.”

“Ik was verrast over de diepgang die in korte tijd bereikt werd. Het was heerlijk om in een drukke training waarin veel appèl op het hoofd gedaan werd, met de handen in de klei te gaan.”

Over mijn begeleiding:

“Kristels rol vond ik prettig, rustig, ‘zacht’ als karakter, duidelijk in haar opdrachten, afstemmend op de groep, en aanwezig op de achtergrond. Ze staat niet boven de “deelnemers” en dat vond ik prettig.”

“Als begeleider ben je uitnodigend, open en rustig. Je legt stap voor stap uit wat we gaan doen en wat je van mij verwacht. Plezierig!”

“Kristel biedt ruimte aan ieders eigen proces. Met vrijheid, en respect voor grenzen over de mate waarin ieder zich open kon stellen. Ze wist goed de deelnemers en hun werk met elkaar te relateren, keek echt naar ons als persoon, naar wie we zijn.”

Terug naar de Creatieve Retraite.